en-us-Sami Tomann

01/09/2023


Tarinaa..

Olen ollut jo 2- vuoden ikäisenä hiihtokilpailuissa, tosin se eka "kilpailu" oli sellainen että minun ikäisillä oli 50m lenkki johon minulla meni vähän päälle 52 minuuttia koska jäin tuijottamaan yleisössä olleita ihmisiä jotka höpöttivät minulle. Alla kuvassa jo alle 6 vanhana harvahampaana Sotkan hiihdoissa.

Minun Vaarini Risto vei minut aina joka paikkaan ja teki erittäin hyviä lajivalintoja minulle ajatellen kamppailulajeja.

Olen touhunnut liikunnan parissa koko ikäni ja hommat jatkuu edelleen.

Harrastuksiini ovat kuuluneet 6-13- vuotiaaksi koripallo Nokian Palloseurassa ja Yleisurheilu 8-14- vuotiaana Nokian Pyryssä. Lisäksi kokeilin jalkapalloa tosin vain yhden kerran, olin 7-vuotias ja menin Vaarini kanssa katsomaan kun Nokialla aloitettiin lasten jalkapallokoulu, homman vetäjät laittoivat pallon kentälle ja 82 lasta juoksi sen yhden pallon perässä niin menin vaarini tykö ja sanoin että ei tässä ole mitään järkeä. Vaari oli samaa mieltä ja se jäi sitten siihen.

Harrastin myös maastojuoksua ja yleisurheilupuolella lajini oli pitkien poikien lajit eli aitajuoksu ja korkeushyppy, no nämä lajit jäivät sitten koska olen vain 169cm pitkä.

15-vuotiaana sain ensimmäisen mopon ja 15-18- vuotiaaksi saakka elettiin teiniaikaa. Opiskelin ammattikoulussa Talonrakentajaksi ja niitä töitä tein vähän aikaa lähinnä apupoikana. Ammattikoulun aikaan luokkakaverini sanoi minulle että Tampereella on sellainen Kickboxing kurssi että lähdetkö kaveriksi, toki lähdinkin.

17-vuotiaana aloitin potkunyrkkeilyn ja 22-vuotiaana voitin ensimmäisen suomenmestaruuden joita voitin harrastuksen aikana 6x, no voiko tuota enää harrastukseksi sanoa kun laji vei suurimman osan ajasta. Parhaat saavutukset olivat 6x sm-1, MM-2 vuonna 1997, itämerenmestaruus 1998, EM-2 vuonna 2002.

1998 oli muuten Thainyrkkeilyn Kings Cup nimellä toiminut epäviralliset MM-kilpailut, niistä kisoista löytyy lyhyt pätkä youtubesta, sairastuin siinä otteluiden alla mitä en itse edes tajunnut vaan menin kipeänä kehään noin 30 sekunniksi kunnes.... englantilainen vastustaja potkaisi minua päähän ja minulla oli kypärä päässä ja suojauskin edessä mutta olin jo niin hämärän rajamailla että tipahdin suorinvartaloin kanveesille ja seuraava etappi olikin taksilla sairaalaan Bangkokin ruuhkassa. Matka kesti ilmeisesti yli 2h enkä päässyt itse enää taxista pois. Apujoukkoja oli mukana ja kertoivat että sain heti jonkun piikin. Minulla oli 40.8 kuumetta, nivustyrä, sekä paha suolistotulehdus ja makasin sairaalassa 3 tai 4 päivää. Täytyy näin jälkiviisaana todeta että ei mun paikka ollut kehässä tuolloin. Minulla oli muuten oma yksityishuone ja hoitsu joka pesi minua lämpimillä froteepyyhkeillä ja kehu että juu veli stlong... ai että.

Hain vuonna 1996 Kuortaneen Urheiluopistolle Liikunnanohjauksen Perustutkinnon pääsykokeisiin ja pääsinkin opiskelemaan. 2-vuotta opistolla muiden liikunnan alan ihmisten kanssa oli kyllä parasta ikinä. Pikkuhiljaa kamppailuharrastuksen aikana vahvistui se että mitä sitä haluaisi isona tehdä ja se oli ihmisten liikuttaminen. Sain harjoittelupaikan Nokian kaupungilta erityisryhmien liikunnanohjaajana koulutuksen aikana ja olinkin kaupungin hommissa seuraavat 8 vuotta liikunnanohjaajana, uimavalvojana sekä uimaopettajana.

Taisi olla vuosi 2000 kun suoritin Fitness Academy of Finland kuntosaliohjaajakoulutuksen. Olen työskennellyt muutamalla yksityisellä kuntosalilla kuntosaliohjaajana sekä vetänyt vähän ryhmäliikuntaakin vuosina 2005-2010.

Kuntosalilla työskentelyn aikana suoritin Liiketalouden Merkonomi-opinnot ( CMS-kuntokeskusvastaava ).

Eräs hyvä ystäväni suoritti ensimmäisten joukossa suomessa Personal Trainer opinnot joka taisi olla 1997. Minäkin suoritin vuonna 2010 saman koulutuksen josta alkoikin yrittäjän taival.

Lisäksi olen suorittanut erilaisia opintokokonaisuuksia aina kahvakuulaurheilusta painonnosto-ohjaajaksi.

Hierontakoulutuksen 1v suoritin Lahden Hierojakoulussa 2018. Hierojan töitä teen edelleen.

Personal Trainerinä toimin edelleen Hämeenlinnan alueella. Lisäksi olen osakkaana CrossFit Ilveksellä joka on toiminnallinen kuntokeskus Hämeenlinnassa.

Nyt uutena juttuna tämä verkkokaupan kehittäminen joka lähti ihan omista tarpeista, näitä tuotteita joita myyn niin ei oikein saa sopivaan hintaan ja laatu on vähän huonoa. Uusia tuotteita tulee pikkuhiljaa, mutta tämä korona aika hieman hidastaa toimintaa ja maltilla mennään eteenpäin.

Harrastuspuolella on uusi juttu eli ratamoottoripyöräily jossa tarkoitus kokeilla jokamiesluokan kilpailuja kesällä 2021. Kilpailuissa kävinkin 3 kertaa sijoitukset Kymiring 2, Motopark 2 ja 3 sekä Alastaro 5 ja 6. Kesällä -22 ostin uuden mopon jota talvella muokataan ratapyöräksi -23 kesää varten.


KAMPPAILUTAUSTA

Aloitin kamppailuharrastuksen 17 vuotiaana vuonna 1991 Tampereen Kickboxing ry:ssä joka toimii nykyään Chitalada Finland ry nimellä.

Valmentajana on aina ollut Pertti Nurmi.

Treenejä oli alkuun 3x viikossa joista harjoitusmäärät kasvoivat pikkuhiljaa 7-12 harjoitukseen viikossa.

Lajissa on vyökoearvot keltainen- oranssi-, vihreä-, sininen-, ruskea- ja mustavyö. Suoritin ensimmäisen vyön eli keltaisen vyön parin kuukauden treenin jälkeen ja viimeisen eli mustanvyön 1998.

Otin ensimmäisen otteluni keltavöisenä Tampereella Helsingin jujutsuklubia edustavaa ruskeavyöläistä vastaan ja voitin ottelun vaikka pelkäsin että nyt on vähän epäreilut jaot. Tämä voitto antoikin uskoa että tästähän voikin tulla jotain. Otteluihin menin aina kun se oli mahdollista ja kaikenkaikkiaan otteluita oli +/- 100 mukaanlukien thainyrkkeilyottelut.

Treenit oli ennenvanhaan hurjia koska omankokoisia treenikumppaneita ei montaa ollut eli jouduin aina isompia ja vahvempia vastaan mutta periksi en antanut mikä taas vahvisti sitä omaa periksiantamattomuutta ja tahtotilaa.

Vuonna 1996 oli aika ensimmäisen SM-titteliottelun joka käytiin Helsingissä isommalla areenalla jossa oli myös ammattilaisten otteluita. Voitin titteliottelun 2 erän tyrmäyksellä Lahtelaista ottelijaa vastaan josta muistona mestaruusvyön salin seinällä.

Suomenmestaruudet voitin aina kun kisoihin ilmoittauduin eli 6 kertaa.

Vuonna 1997 olin MM-kilpailuissa Italiassa josta tuliaisena hopeaa, tiukka 2-1 hajaäänitappio silloista isäntämaan edustajaa vastaan.

1998 järjestettiin ns. Itämerenmestaruus titteliottelu Tampereen Hervannassa jossa vastaan tuli Virolainen ottelija, voitin tuon ottelun 2 tai 3 erässä tyrmäyksellä, siitäkin hieno mestaruusvyö Tampereen Chitaladan seinällä.

Viimeiset isot kisani oli vuonna 2002 EM-kilpailut Italiassa, jossa voitin ammattilaisten maailmanmestarin 2 erässä tyrmäyksellä semifinaalissa ja finaalissa hävisin Bulgarialaiselle ammattilaisten ranking 5 hajaäänin 2-1.

Omaa seuratoimintaa oli Nokialla 1998-2010 ja seura toimii edelleen.

Käyn edelleen vetämässä seminaareja tiedustelujen mukaan ja viikottain valmennan yksittäisiä kamppailulajin urheilijoita. 

2023 alkuvuonna olen perustamassa kamppailusalia Lammille ja samoissa tiloissa tulee toimimaan muutakin valmennusta sekä hierontapalvelut.