Hyppynarun valinta

09.01.2023

Miten valita oikeanlainen naru?

Hyppynarun valinta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Perushyppyihin riittää naru joka tuntuu sopivalta käteen sekä painoa on riittävästi saadaksesi hyppyihin hyvän tuntuman. Eri lajeihin soveltuvia naruja on useita. Jos käytät narua lämmittelyissä, toiminnallisessa harjoittelussa tai muiden lajien oheisharjoittelussa niin eri malleihin kannattaa tutustua huolella ennen ostopäätöksen tekemistä.

TomannSport Oy X-Strengthgear hyppynarut ovat edullisia sekä erittäin kestäviä kuntoiluvälineitä ja niihin saa varaosia nopeasti, esimerkiksi ohuempia ja paksumpia kahvaosia että erivahvuisia vaijereita. Kaikissa X- hyppynaruissa on laadukas laakerointi.

Minkälainen naru olisi sopiva?

-tuplanaruhyppyihin X-speedrope ohut tai paksu kahva ja 1.8mm - 4mm paksu vaijeri. Jos harrastat toiminnallista kuntoilua niin suositellaan joko alumiinista tai muovista kahvaosaa jossa pehmuste joka kestää narun heittämisen maahan.

-yksittäisiin hyppyihin X-rope paksu kahvaosa sekä +4mm paksu vaijeri tai muoviletku. X Strengthgear hyppynarujen kahvat valmistetaan muovista, alumiinista tai puusta. Jos valitset puisen kahvan niin ethän heitä sitä maahan, koska puu voi halkeilla.

-oheisharjoitteluun ohut- tai paksu kahvaosa sopivan paksuisella vaijerilla että saat hyppyyn hyvän tuntuman. Esimerkiksi nyrkkeilijät parantavat jalkatyötä, nopeutta sekä koordinaatiota naruhyppelyllä.

-lihaskuntoharjoitteluun X-heavyrope naru eli painotettu kahvaosa ja painava vaijeri joka voi olla jopa 12-20mm paksu vahvistettu letku esimerkiksi kamppailulajeihin lämmittelyihin.

-vaijerin tulisi olla sopiva juuri sinun tarpeisiin eli jos haluat hyppiä vain tuplia niin kokeneimmille hyppääjille voisi sopia hieman jäykempi teräsvaijeri kun taas vähemmän hyppineille pehmeämpää materiaalia oleva vaijeri. Jos taas haluat tehdä erilaisia taitoharjoitteita narulla, niin vaijerin tulisi olla pehmeämpi eli taipuisampi. Pehmeämpi vaijeriosa antaa hypyn aikana tulevat tasapaino-ongelmat paremmin anteeksi kuin jäykempi vaijeri.

Hyppynarun pituus:

-toiminnallisessa harjoittelussa esimerkiksi tuplanaruhypyissä narun pituus mitataan siten että laitat vaijerin toisen jalan alle ja käännät kahvaosat vaakatasoon, oikea pituus on rintakehän ja hartian välissä. Mitä vähemmän olet harjoitellut tuplia niin sitä lähempänä hartiaa ja pidempään harjoitelleilla voi olla lyhyempi naru koska hyppy ja rytmi on jo hallussa ja pyöritys tapahtuu lähinnä pienellä käsiliikkeellä.

-yksittäisiin hyppyihin voi olla hieman lyhyempi naru.

Hyppynaru on lähes huoltovapaa

-vaijeri on kuluva, erityisesti betonilattialla hyppimällä mutta parketti tai kumimatto kuluttaa vaijerin pintaa vähemmän.

Varaosia löytyy heti varastosta.

Kalorit kuluvat

Hyppynarun käyttö polttaa valtavasti kaloreita, noin 10min hyppely vastaa 3km juoksua. 30min hyppely polttaa noin 400kcal. Painotetulla narulla tunnin hyppely polttaa noin 1074kcal. Harjoittelu on turvallista, muista kuitenkin aloittaa maltilla hyppely ja jos et ole koskaan hyppinyt niin harjoittele jopa ilman narua ja lämmitä lihaksia ennen hyppelyä. Hyppynarulla hyppiminen kehittää hengitys-, sydän- ja verenkiertoelimistöä, vahvistaa koko vartaloa sekä luustoa ja parantaa koordinaatiota ja tasapainoa.

Hengitys- sydän- ja verenkiertoelimistön kehittäminen

Keho käyttää tehokkaasti happea, keuhkokapasiteetti kasvaa sekä kestävyysominaisuudet paranevat. Hyppiminen nostaa sydämen sykettä ja vilkastuttaa verenkiertoa eli sydän pumppaa verta kaikkialle elimistöön ja vähentää sydänongelmien riskiä.

Hyppiminen kiinteyttää kehoasi, käytössäsi on koko kehon lihakset. Käytät yläkehoasi pitämään narua liikkeessä, keskivartalon tuki pitää sinut hyvässä asennossa ja jalkalihaksilla teet koordinoitua liikettä.

Stressin vähentyminen

Niinkuin kaikki liikunta, myös naruhyppelyn on todettu vähentävän stressiä sekä naruhyppelyyn vaadittava koordinaatio aikaansaa uusia hermoyhteyksiä. Narulla hyppiminen saa kehomme tuottamaan endorfiineja. Nämä hormonit auttavat rentoutumaan ja vähentämään stressiä sekä huolehtimista joka taas lisää positiivista ajattelua eli mahdollistaa parempaa elämänlaatua.